diumenge, 10 de febrer del 2008

Magdalena 2008!!!!!!!

SALUTACIÓ

Un any més, quan el Dia és arribat, ens trobem amb un nou fill a les mans, resultat de la nostra feina i esforç, esforç que ja fa 10 anys que dura, i que consisteix, com molts de vosaltres ja sabeu, en fer un llibret amb motiu de les festes de la Magdalena.

Com sempre els preparatius van començar molt abans i amb una tasca molt important i seriosa: escollir una temàtica. Enguany, li ha tocat el torn a “la taronja”, fruit que conreaven els nostres avantpassats i, que ha passat de generació en generació, fins als nostres dies.

Aquests fulls que teniu a les mans són el resultat del nostre treball d’enguany, són el fruit de moltes hores de treball, però al mateix temps, també pretenen ser un xicotet i senzill homenatge a tots aquelles homes i a totes aquelles dones que amb la suor de les seues fronts, van anar plantant tarongerars per la Plana, perfumant-la amb flaire de tarongina.

Ara, tan sols ens queda, com sempre, desitjar-vos unes bones festes i que gaudiu al màxim d’aquest llibret i d’aquesta setmana en què la festa serà la màxima protagonista. Per aquesta raó, deixem pas als continguts cridant com pertoca:

MAGDALENA VÍTOL!!

Colla El Magre


HAN PASSAT ANYS, HAN PASSAT TANTES COSES!

Amb aquests fulls m’agradaria fer una breu reflexió sobre l’edició del Llibret de la Magdalena de la Colla “El Magre”. Si fem memòria, ja han passat 10 anys des d’aquell any 1998 en el qual vam decidir, per diversos motius i il·lusions, escriure per la festa i la cultura castellonenca. Aquesta tasca ens ha portat alegries, reconeixements i premis però també algunes decepcions, maldecaps, baralles sense importància i nits de son a la impremta...

Al remat hem parit el desè llibret de la Colla cosa impensable ara fa deu anys. És clar, ha passat el temps i ens han succeït moltes coses, algunes alegres i d’altres molt tristes, molt dures però hem lluitat. El temps ens ha plantat cara, ens ha unit i ens ha fet ser forts davant d’injustícies i paranys que la vida ens ha posat.

Com expressa el poeta uruguaià Mario Beneditti el olvido està lleno de memoria” i nosaltres ens resistim a oblidar; no oblidem sinó que intentem fer més forta la nostra memòria tan personal com col·lectiva. I amb aquestes senzilles edicions intentem, modestament, posar llavors a un arbre que, a poc a poc, creix i fa més fortes les seues arrels.

Aquest any el nostre llibret es titula "Cor de tarongina" i tracta sobre un tema molt arrelat a Castelló i per extensió a tot el País Valencià. El tema és el conreu de la taronja i ens ha fet pensar paradoxes com tenint arrels llauradores no se’ns havia acudit abans. Una qüestió que ens fa òbvia la resposta, quan més a l’abast tenim una cosa menys importància li donem.

Per tant, les taronges i el seu conreu ens han fet ballar el cap, treballar i pensar que encara ens queden molts temes propis per tractar, investigar, estudiar i escriure.

Com que tot evoluciona, en aquesta edició presentem una novetat al llibret si el comparem amb edicions anteriors. Aquest any el nostre llibret consta dues parts:

- Per una banda, a la primera part, hem realitzat un treball de recerca i estudi monogràfic sobre el conreu de la taronja a Castelló.

- I, per l’altra banda, a la segona part del llibret, hem decidit afegir el Racó Magdalener en el qual podeu trobar diversos articles sobre temes relacionats amb la nostra festa per excel·lència.

L’estudi monogràfic, que és l’eix principal i central del llibret, tracta sobre el fruit que ha estat símbol i metàfora representant-nos fora de les nostres fronteres. Anirem més enllà del fruit i analitzarem altres aspectes que hi tenen relació com per exemple el seu conreu, la importància en la cultura en general, en la gastronomia...

Les taronges a Castelló de la Plana és, per tant, el tema que hem investigat i del qual hem cercat els orígens del conreu, la seua història i la seua presència a la Plana. També hem buscat les varietats i els tipus de cítrics propis de la nostra zona, el calendari de les collites i les feines que s’han de fer a l’hort perquè el conreu sigue rendible. Lligat a aquesta tasca hem parlat de les Cooperatives, del seu origen i naixement, dels seus propòsits i idearis...i com no hem parlat dels Magatzems de taronges, llocs que donaven feina a les dones.

Hem estudiat el fruit d’or des d’una perspectiva més popular la seua importància en la gastronomia, les seues propietats tan nutrients com curatives... Però no ens hem aturat ací, i hem investigat sobre com la cultura valenciana està fortament lligada a aquest fruit no només en la cultura del camp o llauradora sinó en la cultura tradicional com són la presència d’aquest fruit en el cançoner popular valencià així com en la cultura religiosa.

Aquests temes ens han fet pensar i reflexionar en primera persona quin és el futur de la taronja, o millor dit, el futur de la feina de llaurador a una ciutat que avança en un món globalitzat oblidant les arrels i dedicant-se a una terciarització econòmica flagrant.

El Racó Magdalener consta d’articles diversos, des de l’article inèdit titulat "trencant el Silenci" que tracta sobre els músics i la música a la Magdalena. Passant per articles d’opinió sobre la festa pròpiament dita podem llegir des de contes fins a escrits diversos.

Esperem que gaudiu d’aquest passeig, des de la nostra cultura més llauradora fins la més festera.



18 anys de Colla El Magre dóna per a molt.... anirem ampliant la secció fotogràfica

Important